Jest przede wszystkim odpowiedzialna za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego i przeciwdziałanie bezsenności, ale inne jej zadania to również:
– utrzymywanie skóry i włosów w dobrej kondycji,
– bycie koenzymem ponad stu enzymów i dzięki temu przyspieszanie wielu przemian ustrojowych,
– udział w procesie syntezy glikogenu i przemianach glikogenu w glukozę,
– zwiększanie odporności organizmu, ponieważ uczestniczy w tworzeniu przeciwciał,
– wpływ na układ krwiotwórczy, gdyż jest niezbędna do produkowania hemoglobiny (barwnika krwi odpowiedzialnego za przenoszenie tlenu),
– wpływanie na wysokość ciśnienia tętniczego, pracę serca i częstość jego skurczów.
Niedobory
Zbyt mała ilość witaminy B6 w organizmie może prowadzić do występowania zmian zapalnych na skórze i w błonie śluzowej jamy ustnej. Przyczynia się również do przedwczesnego starzenia się komórek nerwowych i związanych z tym zaburzeń neurologicznych, bezsenności, osłabienia pamięci, a w skrajnych przypadkach nawet stanów depresyjnych.
Źródła witaminy B6
Najwięcej pirydoksyny znajduje się w drożdżach piwowarskich oraz w otrębach pszennych, kaszy gryczanej i brązowym ryżu. Całkiem sporo jest jej również w orzechach laskowych i włoskich, roślinach strączkowych, czerwonej papryce i bananach. Witaminę B6 znajdziemy też w produktach pochodzenia zwierzęcego – w tym w mleku, jajach oraz mięsie wieprzowym. Niestety część pirydoksyny jest tracona w trakcie gotowania, smażenia i mrożenia produktów, dlatego może dochodzić do jej niedoborów. Jednak uzupełniając B6 w poprzez przyjmowanie preparatów witaminowych, trzeba pamiętać, by nie robić tego długotrwale, bo hiperwitaminoza może wiązać się z negatywnymi skutkami dla naszego organizmu.