Rola witaminy A w naszym organizmie jest dużo większa i obejmuje przede wszystkim:
– udział w metabolizowaniu białek i hormonów steroidowych,
– wzmacnianie odporności organizmu i zabezpieczanie go przed zakażeniami,
– tworzenie mocnego, odpornego na uszkodzenia szkliwa nazębnego,
– wytwarzanie kolagenu, który odpowiada za sprężystość skóry i więzadeł,
– utrzymywanie w dobrej kondycji skóry, paznokci i włosów.
Objawy niedoboru
Główne objawy, które mogą wskazywać na niedobory witaminy A, to: kurza ślepota, czyli osłabienie widzenia o zmierzchu i przy słabym oświetleniu, łamliwość paznokci, szorstka skóra albo pojawianie się na niej wysypki, stany zapalne dziąseł i ich krwawienie, zmniejszenie apetytu i poczucie zmęczenia pojawiające się bez wyraźnych przyczyn oraz większa podatność na zakażenia, w tym szczególnie choroby górnych dróg oddechowych.
Gdzie znaleźć witaminę A?
Naturalnymi źródłami witaminy A są przede wszystkim produkty pochodzenia zwierzęcego, takie jak pełne mleko, masło i żółty ser, a także żółtka jaj, wątróbka, tłuste ryby oraz tran. Oprócz źródeł zwierzęcych można również sięgnąć po produkty roślinne: marchew, dynię, pomidory, szpinak, sałatę, brokuły oraz żółte i pomarańczowe owoce, czyli morele, melony, mango, brzoskwinie i nektarynki. Te warzywa i owoce zawierają beta-karoten, czyli związek, który w naszym organizmie jest przetwarzany w aktywną formę witaminy A.
Można także przyjmować doustne suplementy diety, jednak trzeba uważać, by nie dostarczyć organizmowi witaminy A w nadmiarze, ponieważ niesie to za sobą wiele negatywnych skutków. Szczególnie niebezpieczne jest to dla kobiet w ciąży, ponieważ zwiększa prawdopodobieństwo wystąpienia poważnych wad rozwojowych płodu.