Przeziębienie to infekcja górnych dróg oddechowych, wywołana jednym z ponad 200 gatunków wirusów. Najczęściej trwa nie dłużej niż tydzień, z czego najbardziej uciążliwe są pierwsze trzy doby – pozostałych kilka dni, to powolny powrót do zdrowia. Aby zmniejszyć prawdopodobieństwo złapania infekcji, należy w odpowiedni sposób zadbać o układ immunologiczny. Jak można w skuteczny sposób wesprzeć odporność organizmu?
Odpowiednia dieta
Tylko silny organizm jest w stanie stanąć do walki z wirusami i uchronić przed katarem, niedrożnym nosem, bólem gardła, kaszlem i chrypką. Dobre zdrowie pozwala zachować zbilansowana dieta. Aby wzmocnić układ immunologiczny, należy dostarczać organizmowi dużą ilość witamin i składników mineralnych, w tym przeciwutleniaczy oraz naturalnych substancji ochronnych. Istotne są warzywa i owoce, które zawierają ß-karoten, witaminę C oraz kwasy omega-3 i selen. Obok czosnku, cebuli, cytryny i miodu należy pamiętać o marchewce, burakach, pietruszce, selerze i porze. Dobrym pomysłem są także produkty kiszone, takie jak ogórki czy kapusta oraz owoce – jabłka, gruszki i śliwki. Istotne są także mleczne produkty fermentowane, dostarczające bakterie pro biotyczne, niezbędne przy budowaniu odporności.
Leki na przeziębienie
Zasilanie organizmu witaminami i składnikami mineralnymi pozwala utrzymać właściwe funkcjonowanie systemu immunologicznego, dlatego w okresie jesienno-zimowym warto przyjmować odpowiednie suplementy diety. To produkty złożone z substancji odżywczych, które stanowią uzupełnienie codziennego odżywiania. Preparaty te są skoncentrowanym źródłem minerałów i witamin, które są wsparciem dla układu odpornościowego. Występują w postaci kapsułek, tabletek i płynu, dlatego każdy znajdzie coś dla siebie. Ich przyjmowanie nie zwalnia z jednak ze stosowania różnorodnej i wartościowej diety oraz zażywania ruchu.